GEEN WACHTLIJST, SNEL GEHOLPEN

VEEGBEWIJS VOOR VERZEKERING

GEEN VOORRIJKOSTEN

Creosoot verwijderen

Wij verwijderen creosoot uit uw schoorsteen!

Wat is creosoot?

Creosoot verwijderen? Creosoot is een teerachtige substantie met een hoge brandbaarheid. Het leidt vaak tot schoorsteenbranden, dus een periodieke inspectie van uw schoorsteen op creosoot is aan te raden.

Het effectief verwijderen van een solide creosootlaag is een uitdaging. Het is niet iets dat eenvoudigweg met een standaard veegborstel kan worden verwijderd. Een professionele reiniging van de schoorsteenwand is vereist.

Idealiter zou de rook die uit uw schoorsteen komt helder wit moeten zijn. Als dit niet het geval is, kan dit wijzen op de noodzaak van een schoorsteenreiniging.

Tijdens het reinigingsproces kan een schoorsteenveger beoordelen of er creosoot aanwezig is. Dit wordt duidelijk wanneer de veger klonters creosoot opmerkt die naar beneden vallen tijdens het vegen.

Confronteert u creosootproblemen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Gouda via 0182 204 874. Wij assisteren u graag bij het creosoot verwijderen.

Hoe ontstaat creosoot?

Creosoot vormt zich wanneer er een onvolledige verbranding van hout plaatsvindt. Dit kan het gevolg zijn van het gebruik van vochtig hout of ongeschikt brandhout.

Creosoot begint zich te ontwikkelen als de temperatuur van de rookgassen onder de 120 graden Celsius daalt.

Lekken in het rookkanaal kunnen de opbouw van creosoot versterken. Deze lekken laten koude lucht binnen, wat de rook afkoelt.

Als de temperatuur vervolgens daalt onder de 120 graden, gaan de roetdeeltjes zich hechten aan de schoorsteenwand, resulterend in een dikke creosootlaag.

Hoe kan ik de vorming van creosoot voorkomen?

Aangezien creosoot voortkomt uit onvolledige verbranding, is het van belang de rookgastemperatuur constant te houden. Het ontsteken van uw haard volgens de Zwitserse methode kan hierbij helpen.

Daarbij is het cruciaal om bewust te stoken, wat betekent dat u enkel geschikt en voldoende gedroogd hout gebruikt.

Bent u op zoek naar een vakman om uw schoorsteen te vegen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Gouda via 0182 204 874.

Hoe kan ik verantwoord stoken?

Om verantwoord te kunnen stoken moet het vochtpercentage van het hout lager zijn dan 15%.

Overweeg dus hout te gebruiken dat goed gedroogd is. Ook kan het ontsteken van uw kachel volgens de Zwitserse methode een alternatieve oplossing bieden.

Een volledige verbranding vereist een hoge stooktemperatuur. Blijf de houtkachel of open haard voldoende voeden om de rookgastemperatuur boven de 120 graden te houden.

Overweeg de aanschaf van een rookgasthermometer om een constante temperatuurbewaking te waarborgen.

Welk hout is het meest geschikt om te stoken?

Goed en verantwoord stoken begint bij de keuze van het juiste hout. Maar welke houtsoort is nou optimaal voor dit doel?

Als u effectief wilt stoken en maximale warmte wilt verkrijgen, adviseren we te beginnen met een zachte houtsoort zoals naaldhout. Dit type hout ontbrandt snel en levert veel warmte, wat het perfect maakt als aanmaakhout. Echter, door de vele vrijkomende deeltjes is de verbranding niet altijd schoon. Daarom is het raadzaam om na een goede ontbranding over te schakelen op hardere houtsoorten.

Beukenhout, een robuuste houtsoort, geniet in Nederland grote populariteit. Het droogt vlot en vangt snel vuur, waardoor het uitstekend stookhout is dat bovendien een heldere vlam produceert.

Eikenhout, eveneens een stevige houtsoort, is een populaire keuze voor brandhout. Desalniettemin is het minder aangeraden voor open haarden of kachels. Dit komt omdat eikenhout jarenlang moet drogen om een vochtgehalte onder de 15% te bereiken. Het vochtgehalte in eiken maakt dat het langzamer brandt en zorgt voor knetterende vlammen.

Voor speksteenkachels wordt vaak elzenhout gekozen. Dit hout brandt vlot en straalt veel warmte uit. Het speksteen warmt hierdoor sneller op. Bovendien is de vlamkleur aantrekkelijk licht.

Berkenhout is ook een geliefde keuze onder stokers. Als het droogt, krijgt het een onderscheidende grijze tint, wat een sierlijke uitstraling geeft in een open haard of kachel. Berken brandt langzaam, produceert veel warmte en verbrandt netjes.

Enkele houtsoorten die u beter kunt vermijden in de open haard of kachel zijn:

 • vuren
 • grenen
 • kastanjehout
 • populierenhout
 • pallethout
 • behandeld hout (geteerd, geverfd, geïmpregneerd, multiplex, spaanplaat)

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Onze Schoorsteenvegerdiensten

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenveger

Bent u opzoek naar een schoorsteenveger in Gouda? Neem direct contact op!

blurb-img-schoorsteenveger

Vogelnest verwijderen

Zit er een vogelnest in uw schoorsteen? Wij helpen u graag bij het verwijderen van het nest.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenbrand

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Laat uw schoorsteen dan regelmatig reinigen.

blurb-img-schoorsteenveger

Zelf schoorsteenvegen

Wilt u zelf uw schoorsteen vegen? Neem dan een kijkje op onze pagina over schoorsteenvegen.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteeninspectie

Wilt u een schoorsteeninspectie laten uitvoeren? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Gouda.

blurb-img-schoorsteenveger

Creosoot verwijderen

Heeft u te maken met creosoot in uw schoorsteen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Gouda.

Werkwijze Schoorsteenveger Gouda

\

1.

Afspraak

Via telefoon/mail plannen we een afspraak.

\

2.

Vegen

Wij vegen uw schoorsteen/rookkanalen.

\

3.

Veilig stoken

U kunt weer veilig & verantwoord stoken.

Veelgestelde Vragen

Waarom moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Een reden waarom u uw schoorsteen moet laten vegen is voor de veiligheid van u en uw huisgenoten. Het risico op een schoorsteenbrand is vele malen kleiner bij een schone schoorsteen.

Daarnaast is een schone schoorsteen beter voor het milieu! Een schone schoorsteen stoot namelijk minder schadelijke stoffen uit.

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen vegen?
Dit hangt af van hoe vaak u gebruik maakt van uw schoorsteen. Gebruikt u de schoorsteen dagelijks? Dan raden wij u aan om uw schoorsteen minimaal twee keer per jaar te laten vegen. Op het moment u de schoorsteen niet dagelijks gebruikt, raden wij u aan dit minimaal één keer per jaar te doen.

Twijfelt u of u uw schoorsteen moet laten vegen? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Gouda via 0182 204 874. Wij helpen u graag!

Wanneer moet ik de schoorsteenveger bellen?

U kunt uw schoorsteen het hele jaar door laten vegen. Houdt er rekening mee dat het een stuk drukker is aan het einde van het jaar! Maak daarom tijdig een afspraak. Het is ook mogelijk om uw schoorsteen in de zomer te laten vegen!

Hoe stook ik op een veilige en gezonde manier?

De manier van stoken heeft veel invloed op het vrijkomen van schadelijke stoffen. Een aantal tips om goed te stoken:

 • Een haard of kachel op gas is minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.
 • Laat uw toestel en schoorsteen installeren door een erkende installateur.
 • Laat uw schoorsteen minstens eenmaal per jaar vegen.
 • Stook alleen geschikte brandstoffen.
 • Stook niet bij mistig of windstil weer.
Kan de schoorsteenveger mijn schoorsteen inspecteren?
Ja, dat kan zeker. Tijdens een schoorsteen inspectie controleren wij uw schoorsteen onder andere op beschadigingen, losgeraakt steen of lood, scheuren in de bovenplaat en opstoppingen in het schoorsteenkanaal. Door deze problemen tijdig te signaleren, wordt grote schade voorkomen.

Wilt u een schoorsteen inspectie laten uitvoeren? Bel dan gerust met Schoorsteenveger Gouda op 0182 204 874.

Is een haard of kachel slecht voor het milieu?
Dat is afhankelijk van uw haard of kachel. Tijdens het stoken van hout of andere vaste brandstoffen komen veel stoffen vrij, zowel binnen- als buitenshuis. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor het milieu, voor de gezondheid; ze kunnen leiden tot overlast voor omwonenden.

Om deze negatieve effecten zo klein mogelijk te houden, raden wij u aan goed na te denken over de brandstof van uw haard of kachel. Haarden en kachels op aardgas stoten relatief weinig schadelijke stoffen uit en is dus minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.

Hoe voorkom ik een schoorsteenbrand?
Een schoorsteenbrand is erg vervelend. De kans op een schoorsteenbrand is aanzienlijk kleiner wanneer een schoorsteen goed onderhouden wordt. Een schone schoorsteen kan niet in brand vliegen!

Laat uw schoorsteen daarom één of twee keer per jaar vegen door een ervaren schoorsteenveger. Een schoorsteenveger kijkt ook uit naar andere mankementen in of aan uw schoorsteen, zoals scheuren of lekken.

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Wij helpen u hier graag bij! Neem contact op met Schoorsteenveger Gouda via 0182 204 874.

Kan ik zelf mijn schoorsteen vegen?

Dat is mogelijk. Echter heeft u, wanneer u uw schoorsteen laat vegen door een ervaren schoorsteenveger, wel de zekerheid dat dit op een goede manier gedaan is.

Daarnaast krijgt u van de schoorsteenveger een bewijs van vegen. Uw verzekeraar kan naar dit bewijs vragen op het moment dat u te maken krijgt met brand in uw haard, kachel of schoorsteen.

Wat doe ik als er zwarte rook uit mijn schoorsteen komt?
Zwarte rook uit een schoorsteen is een effect van slecht stoken. Donkere rook betekent een onvolledig verbrandingsproces. In veel gevallen zien we dat dit komt door een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer of ongeschikt brandstof.

Witte of kleurloze rook betekent veelal dat het verbrandingsproces goed verloopt.

Ben ik verzekerd bij schoorsteenbrand?
In veruit de meeste gevallen wel. Sommige verzekeraars willen een bewijs van vegen zien. Wij raden u daarom aan het bewijs van de schoorsteenveger ten alle tijden te bewaren.

Wilt u zeker zijn dat u verzekerd bent bij schoorsteenbrand? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Gouda via 0182 204 874.

Wat doe ik als er een vogelnest in mijn schoorsteen zit?
Op het moment dat er een nestje in uw schoorsteen zit, raden wij u aan de hulp in te schakelen van een ervaren schoorsteenveger.

U mag een vogelnest niet zomaar verwijderen. Wanneer de vogels in het broedseizoen zijn, dan moet u deze periode eerst wachten. Pas na afloop van het broedseizoen mag het vogelnest verwijdert worden. Dit staat beschreven in de Wet natuurbescherming.

Tarieven Schoorsteenvegen Gouda

Houtkachel

 • inclusief arbeid en btw
 • geen voorrijkosten

78,-

Pelletkachel

88,-

Rieten dak

98,-

Klanten Zeggen

Schoorsteenveger Gouda heeft bij mij mijn open haard en schoorsteen geveegd. Goede service tegen een schappelijke prijs!

Paul

uit Gouda

Al jaren onze vaste schoorsteenveger. Wij zijn meer dan tevreden!

Bastiaan

uit Gouda

Vanuit mijn haard kwam er rook de woonkamer in. Op zeer korte termijn had Schoorsteenveger Gouda nog een plekje om onze rookkanalen te inspecteren. Na een inspectie bleek dat onze schoorsteen alleen geveegd moest worden. Fijn geholpen door de vriendelijke man.

Rianne

uit Gouda

Twee keer per jaar komt er een schoorsteenveger van Schoorsteenveger Gouda mijn rookkanalen vegen. Elke keer goed geregeld!

Karel

uit Gouda

Onze Partners

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Call Now Button